Naturalne chłodzenie spiżarni

Przechowywanie zapasów, słoików i przetworów w spiżarni jest wygodnym rozwiązaniem dla domowników. Aby oszczędzić sobie chodzenia, umieszczamy spiżarnie tuż obok kuchni. Jednak okolice kuchni są często najcieplejszym obszarem w domu, co nie sprzyja trwałości produktów schowanych w spiżarni. Oddzielne klimatyzowanie i chłodzenie samej spiżarni wydaje się dużym wydatkiem jak na pomieszczenie, w którym domownicy nie przebywają dłużej niż kilka chwil. Dlatego wykonujemy u naszych klientów bardziej adekwatne rozwiązanie – chłodzenie naturalne. 

Na czym polega naturalne chłodzenie?

W kilku słowach zapewniamy naturalną cyrkulację powietrza, która wprowadzi chłodne powietrze spiżarni. Pierwszym krokiem jest dodatkowa warstwa izolacji na ściany – koniecznie od wewnątrz. Dzięki niej zapobiegniemy nagrzewaniu się spiżarni od pozostałych, ogrzewanych pomieszczeń w domu (samej spiżarni oczywiście nie grzejemy!). Następnie instalujemy dwa przewody zakończone anemostatami szczelinowymi: czerpny i wyrzutowy. Przewód wyrzutowy umieszczamy wysoko, aby usuwał ciepłe powietrze gromadzące się pod sufitem. Przewód czerpny dajemy niżej i doprowadzamy nim świeże powietrze z zewnątrz. Takie rozwiązanie sprawdza się w budynkach, w których spiżarnia znajduje się od wschodu lub północny, dlatego warto mieć to przemyślane już na wczesnym etapie projektu. Jeżeli spiżarnia jest od innej strony, albo jest pomieszczeniem wewnętrznym, stosujemy inne rozwiązanie – wspomagane wentylatorem. 

 

naturalne chłodzenie spiżarni