Filtr węglowy w okapie kuchennym czy podłączenie do komina?

W budynkach wyposażonych w wentylację z rekuperacją rolą okapu kuchennego jest eliminowanie z powietrza tłuszczu uwalnianego przy gotowaniu oraz zatrzymanie części powstających tam zapachów. Stanie się tak wtedy, kiedy okap zostanie wyposażony we wkład z filtrem węglowym oraz wolny wypływ powietrza do pomieszczenia.

Filtry takie są dostępne jako akcesoria dla większości modeli okapów kuchennych, wymiana nie jest skomplikowana, a filtr wystarcza na kilka miesięcy, zależnie od intensywności używania.

Dzięki takiemu rozwiązaniu korzysta się na sprawnej wentylacji we wszystkich pomieszczeniach nie tracąc równocześnie energii. W kuchni okap usuwa tłuszcz z powietrza, gdy coś gotujemy, a jednocześnie wentylacja mechaniczna dba nieprzerwanie o komfort mieszkańców, zastępując zużyte powietrze świeżym.

Za wymianę powietrza w budynku, także w kuchni, odpowiada wentylacja mechaniczna i to ona pozbywa się z pomieszczeń niechcianych zapachów, na przykład podczas i po gotowaniu.

Wróć do innych wpisów w FAQ